Aceasta optiune va reseta prima pagina a site-ului Academia Pescarilor.

Reset Academia Pescarilor- pescuitul la crap, pescuit crap, pescuit sportiv, pescuit, pescuit stiuca homepage

NADIREA PE DUNARE (RAURI)…

Pe Dunare, nu putem discuta de o nadire la punct fix, asa cum procedam pe balti, si asta din cauza curentului care mai tot timpul este puternic.
Ideal ar fi, pentru o nadire cat de cat eficienta a locului ales pentru partida de pescuit, ca acesta  sa fie cat mai bine cunoscut de pescar. Pescarul trebuie sa stie ce adancime are apa, ce structuri sunt pe fundul apei, cum se manifesta curentul apei in acea zona, si daca in ultima vreme nu a suferit modificari ale substratului sau malului. Daca aceste cateva lucruri nu sunt indeplinite, este bine de testat locul, ca sa ne putem da seama la ce distanta in amonte putem incepe nadirea, astfel incat efectul acesteia sa se produca in perimetrul ales de noi. Una din metodele de verificare a curentului apei este cu o lanseta prevazuta cu un plumb usor, pe care va trebui sa-l lansam in amonte, si sa urmarim locul unde atinge plumbul fundul apei.  In acest fel ne putem da seama cu aproximatie la ce distanta sa nadim, pentru ca nada noastra sa se aseze in perimetrul nostru de pescuit.
Pentru alegerea locului de pescuit, preferabil ar fi gasirea de anafore sau pozitionarea in dreptul vreunui cot al Dunarii sau raului unde curentul este mai slab. Nadirea pe Dunare sau rau se poate face atat din barca, dar si de pe mal. Din barca este ceva mai simplu, nada fiind aruncata in amonte. De pe mal, se poatet folosi prastia, catapulta sau racheta de nadire, dar cel mai indicata este forta bratului (in functie de distanta pana la primul prag sau cel de al doilea). In general, se folosesc monturi cu naditor plate pentru un plus efect.
Pe langa nada, in amestec se mai pune si pamant galben sau lut ( il gasiti pe langa malul raului in general) pentru ca nada noastra sa ajunga mai repede la fundu apei. Cea mai populara si utilizata nada pentru Dunare sau rau este porumbul, aceasta fiind o nada preferata a crapului. Porumbul se pune la inmuiat in apa Dunarii sau a raului, pentru fermenta si a cadea mai usor la fundul apei, apoi se amesteca cu atractanti si pamant umed, realizandu-se bulgari pentru nadit. In afara de porumb se mai poate folosi si amestecul de mamaliga – pamant umed tot sub forma de bulgari. Este corect ca din cauza specificului apei curgatoare este necesara o nadire cantitativa dar sa nu uitam ca folosirea unor atractanti in cantitate mare poate inversa efectul nadirii.
Cu putin noroc efectul nadirii se va face simtit dupa cateva ore. In functie de timpul alocat partidei de pescuit, nadirea se va repeta.
Pe langa porumb si mamaliga, se poate folosi aproape orice fel de boabe si seminte, paine uscata, srot de floarea soarelui, pelete, biscuiţi, hrana de pasari etc, amestecate in orice combinatie.
O tehnica interesanta folosita de pescarii pe Dunare sau rauri, o reprezinta comasarea nadei intr-o masa tare. Un amestec de seminte, boabe, mamaliga … etc, cu pamant si putina apa, modelat in forma de caramida si lasat la intarit la soare. Dupa ce amestecul se intareste, se plaseaza cu barca in zona de pescuit. Efectul acestei metode de nadire este de durata datorita dispersiei mai lente in apa a acestor caramizi de nada.
Academia pescarilor.

rau

rau

3 Comentarii

  1. Ion says:

    Interesant si folositor in acelas timp, plecam in delta si vom face cateva incercari dupa care vom reveni cu vesti…

  2. Dli says:

    Eu as vrea sa mai scada putin temperaturile ca sa incepem ”vanatoarea”.

  3. vaduva says:

    anul asta vrem mai multa organizare……….(concursuri)

Lasa un mesaj